Skip to main content

Med gemenskapen som språngbräda

Musikkursen vid Storumans folkhögskola gav Cecilia ”Cece Valor” Hammarberg verktygen att släppa debutlåten på Spotify. Nu drömmer hon om att bli låtskrivare på heltid.
 ”Gemenskapen och kunskapen på folkhögskolan är ovärderliga”, säger Cecilia.

Text: Daniel Mathisen // Foto: Ingiberg Olafsson

Som liten nynnade hon ständigt på melodier, knåpade ihop texter i huvuvdet. Drömmen om att jobba med musik fanns hela tiden där. I dag står Cecilia Hammarberg, som arbetar under artistnamnet Cece Valor, på tröskeln till musikindustrin. I december 2018 släpptes den soul- och r&b-doftande jullåten ”Counting down the days” på Spotify.

– Redan i högstadiet experimenterade jag med melodier och texter. För något år sedan fick jag vara med och göra musikvideon till den Storumanbaserade rapparen Gonza-Ra. Det var enormt inspirerande och väckte en dröm om att göra något eget, förklarar Cecilia Hammarberg.

Suget fick henne att lämna hemstaden Umeå och flytta till Nya Zeeland för att studera engelska och få erfarenheter inom musikindustrin.

– Jag fick jättebra kontakt med en musikproducent och laborerade med fyra låtar som jag fortfarande bär med mig.

När Cecilia Hammarberg kom tillbaka till i maj 2018 Sverige sökte hon till musikutbildningar för att fortsätta vässa det musikaliska hantverket. Valet föll på Storumans folkhögskola och kursen ”Digital musikproduktion”.

– Framför allt insåg jag att jag behövde lära mig om studioteknik och terminologi. Det var svårt att gå från en tanke i huvudet till en färdig låt utan att förstå mellanleden, berättar Cecilia Hammarberg under en kylig vinterpromenad genom Storuman.

– Så när Storumans folkhögskola ringde upp och berättade att jag kommit in på utbildningen kändes det rätt. Som ett nästa steg.

Hon medger att det var en omställning att gå från miljonstaden i Nya Zeeland till Storuman med dess 2 000 invånare. Men det har samtidigt gett henne möjligheten att fokusera på musiken.

– Att bo på internat passar mig perfekt. De som går utbildningen är människor från hela Sverige som delar musikintresset. Att vi både pluggar och lever med varandra dygnet runt gör att vi blir som en familj, förklarar Cecilia Hammarberg.

När hon rör sig genom det vinterfrostiga Storuman har hon ofta pop och r&b i lurarna, just nu Anderson Paak. Jazz och soul är andra viktiga källor till inspiration.

– Styrkan i utbildningen är att alla är på olika nivåer, nischade på olika saker. Jag, som inte kan mixa eller spela instrument, lär mig mycket av andra. Vi skapar tillsammans.

Cecilia Hammarberg betonar att utbildningen, förutom kunskapen i sig, gett henne självförtroendet att jobba i en studio.

– Jag vågar sjunga och testa saker på ett sätt som inte var möjligt tidigare. Och det handlar om att lära sig allt från sladdar och teknik till hur musikindustrin fungerar, berättar hon.

Den nysläppta låten ”Counting down the days” har fått positiva reaktioner och dessutom spelats på radio. Nu hoppas Cecilia Hammarberg att erfarenheterna från Storumans folkhögskola ska vara språngbrädan till att jobba med musik på heltid. 
–

– Just nu lägger jag instrument och mixar ett gäng låtar som kommer ut under nästa år. Målet är att bli låtskrivare och jobba med andra kreativa människor. Det finns helt klart en nisch att fylla, avslutar hon.

Intervjun gjordes i december 2018

Att studera på folkhögskola kan vara ett avbrott i en stressig tillvaro. Det kan också vara en chans att läsa in gymnasiet eller en början på en yrkeskarriär. Under denna rubrik har vi samlat intervjuer med tidigare studeranden. Personer för vilka folkhögskolan betytt mycket.
Fler intervjuer