Skip to main content

Tiden på folkhögskola fick Matilda att läka

Höstterminen lider mot sitt slut och de som läst till spaterapeut gör sina sista dagar på Vindelns folkhögskola. Vi träffar Matilda Ahlström för att höra hur hon tycker det varit att läsa på skolan

Text: Erika Åberg // Foto: Ingiberg Olafsson

Matilda håller på att lägga make-up på en tjej inför en fotografering, vars bilder ska in i 2017 års utbildningskatalog, medan den här intervjun görs. Under ett års tid har hon läst till spaterapeut vid Vindels folkhögskola, ett år som betytt mycket för Matilda.

– Först och främst är det så fint här, man kommer ner i varv bara man kommer in på gården. I klassen har vi också kommit överens och vi mått bra tillsammans, säger Matilda som kom till skolan direkt efter en sjukskrivning.

– I början mådde jag inte jättebra, men att gå här på folkhögskolan har faktiskt läkt mig. Hade jag fortsatt som jag gjorde innan hade jag inte varit där jag är idag på ett personligt plan, säger hon.

Innan hon började läsa till spaterapeut hade hon färgat och plockat bryn och hållit på lite med make up, men inte så mycket mer förkunskaper än så. Idag känner hon att hon har en yrkesutbildning som hon känner sig trygg med.

– Massagekursen har varit den största delen och det har varit väldigt roligt att lära sig massera ordentligt. Men ingenting har varit tråkigt och det känns oerhört skönt att veta att jag utbildat mig till ett roligt yrke! Med de kunskaper jag har idag kan jag utan tvekan ta betalt för mina tjänster, säger hon.

Hur framtiden ser ut är inte helt bestämt. En del i klassen har redan startat eget företag, andra har fått timanställning på salong. Matilda tänker starta egen verksamhet i liten skala, men hoppas få anställning någonstans framöver. Och hon säger att hon kan rekommendera utbildningen för andra:

– När vi var ute på praktik upptäckte vi att den här utbildningen är väldigt bred och här tar man upp saker som inte tas upp på liknande utbildningar. Vill man arbeta som spaterapeut är utbildningen på Vindelns folkhögskola väldigt bra, säger hon avslutningsvis.

Intervjun gjordes i december 2017
Att studera på folkhögskola kan vara ett avbrott i en stressig tillvaro. Det kan också vara en chans att läsa in gymnasiet eller en början på en yrkeskarriär. Under denna rubrik har vi samlat intervjuer med tidigare studeranden. Personer för vilka folkhögskolan betytt mycket.
Fler intervjuer