Folkhögskolan är en fri skolform som styrs av breda målsättningar och har få gemensamma regler. De statliga pengar som folkhögskolorna får för att driva sin verksamhet fördelas av Folkbildningsrådet. Skollagen gäller inte för folkhögskolor och det finns inga statliga läroplaner.
Lagar som gäller studerande vid regionfolkhögskolor
Huvudman för Storumans och Vindelns folkhögskolor är Region Västerbotten. Folkhögskolor som drivs av ett landsting eller en region faller under de lagar som reglerar svenska myndigheters kontakter med enskilda personer.
Det ger vissa möjligheter för kursdeltagare vid landstingsskolor att överklaga eller klaga på beslut och myndighetsutövning från skolan. Dessa möjligheter att klaga är inte öppna för kursdeltagare vid rörelsefolkhögskolor.
Förvaltningslagen
Förvaltningslagen behandlar myndigheters handläggning av ärenden och deras skyldighet att ge service till allmänheten. På en landstingsfolkhögskola kan du till exempel ställa krav på att ärenden ska handläggas inom en rimlig tid. Anmälningar enligt förvaltningslagen kan bara göras av den som är direkt berörd och anmälan ska ske senast tre veckor efter att det beslut som man vill klaga på har fattats.
Offentlighetsprincipen och sekretesslagen
En del av offentlighetsprincipen är att handlingsoffentligheten som ger var och en rätt att begära att ta del av allmänna handlingar. Alla färdiga handlingar som kommer in och skickas ut från myndigheter, till exempel brev, beslut och utredningar, är i princip allmänna och normalt tillgängliga för vem som helst.
Dokument som rör elevvårdande verksamhet är sekretessbelagda. Det är även uppgifter som har att göra med psykologisk undersökning eller behandling, enskilda personliga förhållanden hos psykolog, kurator och studie- och yrkesvägledare. Utredningar och samtal i disciplinärenden och i samband med avskiljande kan sekretessbeläggas men själva beslutshandlingen är offentlig. Om en kursdeltagare känner sig hotad och det är troligt att personen är förföljd kan den studerandes och nära anhörigas identitet, adress och personnummer skyddas.
Om du hamnar i konflikt med skolan
Är du missnöjd med din situation eller har kommit i konflikt med skolan? Det första du ska göra är att vända dig till skolans rektor. Om du fortfarande inte är nöjd efter att ha tagit upp frågan med rektor ska du anmäla ditt ärende till skolans styrelse.
Om du fortfarande inte är nöjd när de har tagit ställning i frågan kan du gå vidare till Folkhögskolornas studeranderättsliga råd.
Detta är exempel på vilken sorts frågor du kan anmäla till FSR:
-
Information innan den studerande är antagen
-
Information vid kursstart
-
Deltagarinflytande och studeranderätt
-
Avgiftsfri undervisning
-
Intyg
-
Om en kurs upphör eller ställs in
-
Utvärdering
-
Försäkringar
-
Avstängning, avskiljande eller andra disciplinära åtgärder
-
Arkiv- och sekretessregler