Skip to main content

Hud- och spaterapeut

Utbildningen ges av Vindelns folkhögskola

Vår utbildning till Hud -och spaterapeut håller hög kvalitet och har en ekologisk och naturlig inriktning. Vi arbetar endast med naturliga och ekologiska produkter som inte är testade på djur.

Vi har ett holistiskt synsätt och vi ser till människans helhet, både när vi utbildar och när vi behandlar olika hudtillstånd. Hudproblem kommer ofta av obalans och stress. Under skolåret får du därför lära dig hur din livsstil påverkar din hudhälsa.

Vi står för helhet, hållbarhet och hälsa, vilket gör vår utbildning unik. Vår tanke är att människor mår bra och gillar sig själva när de är i balans. Vi vill utbilda hud- och spaterapeuter som förstår detta och värdesätter att jobba hållbart.

Under året lär du dig hur du kan ta hand om din kropp och hur du arbetar skonsamt för att undvika yrkesskador. Efter utbildningen är du redo för ett roligt yrke, där utsikterna till jobb är mycket goda.

Vår utbildning är godkänd av kroppsterapeuternas yrkesförbund, och de står till tjänst som branschorganisation efter att du är färdigutbildad.

Syfte

Efterfrågan på hud-och spaterapeuter som jobbar holistiskt växer. Vi utbildar dig inom olika traditionella hud-och spabehandlingar, med produkter som belastar din hud, vår miljö eller djur så lite som möjligt. Vår inriktning och innehållet i utbildningen bygger på en helhetssyn samt ett hållbarhetstänk.
Vår utbildning är helt fristående, och vi ägs inte av något skönhets- eller hudvårdsföretag. 

Mål

Efter avslutad utbildning finns goda möjligheter att arbeta på spa och salong eller starta eget. Du kommer att vara redo för arbetslivet eller vidareutbildning.

Undervisningsform

Vi varvar teoretiska och praktiska ämnen under året. För att kunna jobba praktisk behövs teoretisk kunskap först. Undervisningen är till största del lärarledd med inslag av självständiga projekt, där du stimuleras att utveckla din egen kreativitet. Studiebesök och föreläsningar förekommer också. Vi examinerar  genom  ett praktiskt och teoretiskt slutprov som visar godkända kunskapskrav.
Under utbildningen kommer ni att få möjlighet att driva vår studentpraktik Hvilan hudvård, under ledning av lärarna.
Du får ett diplom/certifikat efter skolåret om du klarat de praktiska och teoretiska kunskapskraven genom slutprov och fördjupningsarbete, samt varit närvarande på minst 80% av tiden. Skolåret är fyllt med lärande och kan vara intensivt. Du som söker ska av hygienskäl inte ha gel- eller akrylnaglar, eller fransförlängning. Detta eftersom vi tränar alla praktiska moment på varandra.

Kursmoment

Teoretiska ämnen:
Terapeutisk basmedicin
Att ha en god grundläggande förståelse för hur kroppen fungerar är viktigt när man ska jobba med holistisk hudvård och hälsa. Kursen innefattar  grundläggande kunskap inom anatomi, fysiologi och mikrobiologi samt HLR.
Dermatologi
Hudens uppbyggnad och funktion. Hudsjukdomar och hudförändringar.
Hudvård
Klassisk och grundläggande. Avancerad, näringsinriktad och holistisk hudvård.
Kroppsvård
Grundläggande teori inför massage och spabehandlingar.
Hygien
Smittspridning, desinficering och sterilisering.
Näringslära
Samspelet mellan kost och hälsa. 
Kosmetisk kemi
Produktens uppbyggnad.Fördjupningsarbete inom konventionella produkter kontra ekologiska/naturliga produkter.
Produktkännedom
Vilken produkt gör vad? Uppbyggnad och funktion.
Aromaterapi
Eteriska och vegetabiliska oljor.
Företagande
Att starta och driva eget företag.
Etik
Din roll som hud- och spaterapeut.
Försäljningsteknik och kundbemötande  

Praktiska ämnen:
Ansiktsbehandling
Rengöring, hudanalys, peeling, ånga, portömning, brynformning, ansiktsmassage samt serum, dagkräm och ögonkräm. Allt efter hudtyp. 
Kundkonsultation och kundkort
Avancerad hudvård
AHA behandlingar , ampull. LED ljusterapi behandlingar
Naturligt facelift
Akupressur, lymfmassage, ansiktskoppning, gua sha och jaderoller.
Makeup
Grundläggande kunskap inom dag- och kvällsmakeup.
Frans och bryn
Frans och brynfärgning med brynformning, och lashlift. 
Sugaring vax
Skonsam och 100% naturlig hårborttagningsmetod 
Pedikyr
Nagel -och fotvård med credohyvel, samt skalpell och filning. Fot- och underbensmassage.
Spabehandlingar
Kurbad, helkroppspeeling, helkroppsinpackning samt torrborstning.
Hot stone massage
Massage med varma lavastenar
Aromamassage/spamassage:
Lugn massage med eteriska oljor.
Friskvårdsmassage
Halv- och helkroppsmassage. 

Gemensamma moment

Vi på Västerbottens folkhögskola strävar efter att stärka och utveckla demokratin. Det innebär att vi vill ge dig möjlighet att tillsammans med andra öka din kunskap och bildning för personlig utveckling och delaktighet i samhället. Vi skapar engagemang för att delta i samhällsutvecklingen genom samtal, idéutbyten och diskussioner.
Oavsett vilken utbildning du väljer hos oss kommer du löpande att få lära dig mer om personlig utveckling och självledarskap, mänskliga rättigheter, jämställdhet, jämlikhet, hållbarhet och hälsa. Detta sker bland annat under temadagar, vid föreläsningar och genom praktiska övningar.

Utvecklingssamtal

Individuella utvecklingssamtal genomförs tre gånger per läsår. Vi fokuserar på att  den studerande ska få ut så mycket som möjligt av studietiden. Redan från start är  det viktigt med medvetenhet om målsättningen med tiden hos oss.
Utvecklingssamtalen innefattar användande av självskattningsskalorna ORS  (Outcome Rating Scale) och SRS (Session Rating Scale) och är en del av vårt arbete  med personlig utveckling och självledarskap.

Lärare

Kursansvarig
  • Eva Löfgren Holmberg är utbildad spa- och hudterapeut sedan 2003. Innehavare av Gesällbrevet. Har vidareutbildat sig till makeupartist, och inom holistisk hudvård och hälsa. Med över 20 års erfarenhet i branschen från både salong och spabehandlingar, har Eva även jobbat som salongsutvecklare för Dermarome och utbildare för Kerstin Florian. Eva var med och startade upp Spautbildningen på Dragonskolan i Umeå.
Andra lärare med återkommande undervisning
  • Jessica Grabbe är utbildad spa- och hudterapeut sedan 2003. Har vidareutbildat sig till hälsopedagog och kostrådgivare. Jobbar 50% på utbildningen.
  • Extern föreläsare/utbildare inom kroppsbehandlingar
  • Extern föreläsare/utbildare inom eget företagande
  • Samarbete med Iksu Spa, Umeå.
Eva Löfgren Holmberg
Kursföreståndare
072-530 59 17
Förkunskapskrav:
3-årig gymnasieutbildning med yrkeshögskolebehörighet eller högskolebehörighet  samt ett genuint intresse för människan, naturlig och ekologisk hudvård samt holistiskt hälsa. Till ansökan skall du bifoga betyg och ett personligt brev där du berättar om dig själv och varför du vill gå utbildningen. Det är 18 års åldersgräns på folkhögskolan. 
Utbildningsort:
Umeå
Bo på internat:
Utbildningen bedrivs i Umeå. Du som önskar gå vår utbildning men inte bor i närheten av Umeå har möjlighet till boende på vårt internat i Vindeln, cirka 5
mil från Umeå.
Läsårstider:
1 år, 37 veckor
2024-08-26 — 2024-12-20
2025-01-09 — 2025-05-28
Sista ansökningsdag:
Möjlighet till reservplats finns. Sök nu!