Skip to main content

Hud- och spaterapeut

Utbildningen ges av Vindelns folkhögskola

Vår utbildning till Hud -och spaterapeut håller hög kvalitet och har en ekologisk och naturlig inriktning. Vi arbetar endast med naturliga och ekologiska produkter som inte är testade på djur.

Vår inriktning tillsammans med vårt holistiska synsätt gör att vi ser till människans helhet både när vi utbildar och när vi behandlar olika hudtillstånd. Ett hudvårdsproblem kommer sällan över en natt utan kan vara en obalans, från inre och yttre stress.Under läsåret kommer du att lära dig hur din livsstil påverkar din hudhälsa.

Vi står för helhet, hållbarhet och hälsa. Detta gör att vi skiljer oss från andra utbildningar.

”Beauty is being the best possible version of yourself, on the inside and out”

Vår filosofi är att människor mår bra och tycker om sig själva när kroppen och psyket  är i balans. Därför vill vi utbilda framtida hud -och spaterapeuter som förstår  helheten och värdesätter att arbeta hållbart.  

Detta betyder att vi under året väver in friskvård så du får hjälp att tänka på din  kropp och ergonomi när du utför dina behandlingar vilket ger förutsättningar för ett  långt yrkesliv utan arbetsskador. Efter året hos oss kommer du att vara redo för ett fantastiskt roligt yrke där  utsikterna till jobb är mycket goda.

Utbildningen är granskad och godkänd av kroppsterapeuternas yrkesförbund, efter avslutad och godkänd examinering finns dom för ert förfogande som branschorganisation.   

Syfte

Att lära ut olika traditionella hud-och spabehandlingar utan att belasta din hud, miljö och djur. 
Vår inriktning är ekologisk/naturlig och innehållet bygger på en helhetssyn samt ett  hållbarhetstänk. Vi lägger stort fokus på både teoretisk och praktiskt lärande som varvas under året.  
Syftet med vår praktik i Umeå är att få utöva verksamheten i autentisk miljö, där  kundbemötande och det praktiska utövandet är en viktig aspekt i lärandet. Vår  utbildning är helt fristående, och vi ägs inte av något skönhetsföretag eller  hudvårdsföretag.

Mål

Efter avslutad utbildning finns goda möjligheter att arbeta på spa och salong eller starta eget. Du kommer att vara redo för arbetslivet eller vidareutbildning.

Undervisningsform

Vi varvar teoretiska och praktiska ämnen under året. För att kunna jobba praktisk behövs teoretisk kunskap först. Undervisningen är till största del lärarledd med inslag av självständiga projekt, där du stimuleras att utveckla din egen kreativitet. Studiebesök och föreläsningar förekommer också. Vi examinerar genom ett praktiskt och teoretisk slutprov som visar på godkänt kunskapskrav.
Under utbildningen kommer ni att få möjlighet att driva vår studentpraktik Hvilan hudvård, under ledning av lärarna.

Kursmoment

Vi varvar teoretiska och praktiska lektioner under läsåret. 

TEORETISKA ÄMNEN: 

Terapeutisk basmedicin
Att ha en god grundläggande förståelse för hur kroppen  fungerar är viktigt när man ska jobba med hudvård och hälsa. Kursen innefattar  grundläggande kunskap inom anatomi, fysiologi och mikrobiologi samt hjärt- och  lungräddning.  

Dermatologi
Hudens uppbyggnad, hudsjukdomar och hudförändringar.  

Hudvård
Klassisk och avancerad, samt näringsinriktad hudvård. 

Hygien
Smittspridning, desinficering och sterilisering.  

Näringslära
Samspelet mellan kost och hälsa.  

Kosmetisk kemi
Produktens uppbyggnad. Fördjupningsarbete inom  kontroversiella produkter kontra ekologiska/naturliga produkter.  

Produktkännedom
Vilken produkt gör vad? Våra huvudprodukter baseras på ayurvedisk filosofi, lakshmi samt svenska Wise 

Aromaterapi
Eteriska och vegetabiliska oljor.  

Företagande
Att starta och driva eget företag.  

Etik
Din roll som hud- och spaterapeut.
Försäljningsteknik och kundbemötande  

PRAKTISKA ÄMNEN:

Ansiktsbehandling
Rengöring, hudanalys, peeling, ånga, portömning, brynformning, ansiktsmassage samt serum, dagkräm och ögonkräm. Allt efter hudtyp. 

Kundkonsultation och kundkort

Avancerad hudvård eko-naturligt inriktad
AHA behandlingar samt acnebehandling.  

Naturligt facelift
Akupressur, lymfmassage, ansiktskoppning samt jaderoller.  

Makeup
Grundläggande kunskap inom dag- och kvällsmakeup.

Frans och brynfärgning med brynformning  

Vaxning
Sugaring  

Pedikyr: Nagel – och fotvård
Credohyvel, samt skalpell och filning. Fot och underbensmassage.  

Spabehandlingar
Kurbad, helkroppspeeling, helkroppsinpackning samt  torrborstning.  

Aromamassage
Lugn massage med eteriska oljor.  

Friskvårdsmassage
Halv- och helkroppsmassage.  

Studiebesök
Salong och/eller Spabesök

Praktik
Utöver vår egna kundpraktik, hittar du egen praktikplats under 2 – 3 veckor  på våren.  

Friskvård  

Fördjupningsarbete

Gemensamma moment

Vi på Västerbottens folkhögskola strävar efter att stärka och utveckla demokratin. Det innebär att vi vill ge dig möjlighet att tillsammans med andra öka din kunskap och bildning för personlig utveckling och delaktighet i samhället. Vi skapar engagemang för att delta i samhällsutvecklingen genom samtal, idéutbyten och diskussioner.
Oavsett vilken utbildning du väljer hos oss kommer du löpande att få lära dig mer om personlig utveckling och självledarskap, mänskliga rättigheter, jämställdhet, jämlikhet, hållbarhet och hälsa. Detta sker bland annat under temadagar, vid föreläsningar och genom praktiska övningar.

Utvecklingssamtal

Individuella utvecklingssamtal genomförs tre gånger per läsår. Vi fokuserar på att  den studerande ska få ut så mycket som möjligt av studietiden. Redan från start är  det viktigt med medvetenhet om målsättningen med tiden hos oss.
Utvecklingssamtalen innefattar användande av självskattningsskalorna ORS  (Outcome Rating Scale) och SRS (Session Rating Scale) och är en del av vårt arbete  med personlig utveckling och självledarskap.

Lärare

Kursansvarig
  • Eva Löfgren är utbildad spa och hudterapeut sedan 2003. Hon har vidareutbildat sig till makeupartist, hälso/livstilsterapeut samt advanced skin therapist. Med 20 års erfarenhet i branschen från både salong och spabehandlingar har Eva även jobbat som kundutvecklare för Dermarome och utbildare för Kerstin Florian. Eva var med och startade upp spautbildningen på Dragonskolan i Umeå.
Andra lärare med återkommande undervisning
  • Jessica Grabbe är utbildad spa- och hudterapeut sedan 2003. Hon har vidareutbildat sig till hälsopedagog och kostrådgivare. Jobbar 50% på utbildningen.
  • Samarbete med Johanna Bjurström, Holistic health academy
  • Extern föreläsare/utbildare inom fördjupning massage
  • Extern föreläsare/utbildare inom eget företagande Samarbete med Iksu Spa, Umeå.
Eva Löfgren
Kursföreståndare
072-530 59 17
Förkunskapskrav:
3-årig gymnasieutbildning med yrkeshögskolebehörighet eller högskolebehörighet  samt ett genuint intresse för människan, naturlig och ekologisk hudvård samt holistiskt hälsa. Till ansökan skall du bifoga betyg och ett personligt brev där du berättar om dig själv och varför du vill gå utbildningen. Det är 18 års åldersgräns på folkhögskolan. 
Utbildningsort:
Umeå
Bo på internat:
Utbildningen bedrivs i Umeå. Du som önskar gå vår utbildning men inte bor i närheten av Umeå har möjlighet till boende på vårt internat i Vindeln, cirka 5
mil från Umeå.
Läsårstider:
1 år, 37 veckor
2023-08-23 — 2023-12-19
2024-01-08 — 2024-05-24
Sista ansökningsdag:
2023-05-15