Hud- och spaterapeut

Vår utbildning till Hud -och spaterapeut håller hög kvalitet och har en ekonaturlig inriktning. Vi arbetar och strävar efter att endast arbeta med naturliga och ekologiska produkter och vi lär oss använda de bästa redskapen som finns – våra händer!

Vi ser till människans helhet både när vi utbildar och behandlar olika hudtillstånd.  Detta gör att vi skiljer oss från andra utbildningar.

”Beauty is being the best possible version of yourself, on the inside and out”.

Syfte
Att lära ut olika traditionella hud-och spabehandlingar utan att göra anspråk på miljö, djur och natur.

Vår inriktning är ekonaturlig och innehållet bygger på en helhetssyn samt ett hållbarhetstänk. Vi lägger stort fokus på både teoretisk och praktiskt lärande som varvas under året.

Syftet med vår praktik i Umeå är att få utöva verksamheten i autentisk miljö, där kundbemötande och det praktiska utövandet är en viktig aspekt i lärandet. Vår utbildning är helt fristående, och vi ägs inte av något skönhetsföretag eller hudvårdsföretag.

Mål
Efter avslutad utbildning finns goda möjligheter att arbeta på spa och salong eller starta eget. Du kommer att vara redo för arbetslivet eller vidareutbildning.

Utbildningens innehåll
Vår filosofi är att människor mår bra och tycker om sig själva när kroppen och psyket är i balans. Därför vill vi utbilda framtida hud -och spaterapeuter som förstår helheten och värdesätter att arbeta hållbart.

Detta betyder att vi under året väver in friskvård så du får hjälp att tänka på din kropp och ergonomi när du utför dina behandlingar vilket ger förutsättningar för ett långt yrkesliv utan arbetsskador.

Efter året hos oss kommer du att vara redo för ett fantastiskt roligt yrke där utsikterna till jobb är mycket goda.

Individuella utvecklingssamtal genomförs tre gånger per läsår. Vi fokuserar på att den studerande ska få ut så mycket som möjligt av studietiden. Redan från start är det viktigt med medvetenhet om målsättningen med tiden hos oss.

Utvecklingssamtalen innefattar användande av självskattningsskalorna ORS (Outcome Rating Scale) och SRS (Session Rating Scale) och är en del av vårt arbete med personlig utveckling och mental träning.

Undervisningsformer
Vi varvar teoretiska och praktiska ämnen under året. För att kunna jobba praktisk med behandlingar behövs teoretisk kunskap först. Undervisningen är till största del lärarledd med inslag av självständiga projekt, där du stimuleras att utveckla din egen kreativitet. Studiebesök och föreläsningar förkommer också. Vi examinerar genom praktisk sluttest.

Kursmoment

TEORETISKA ÄMNEN

 • Terapeutiskt basmedicin
  Att ha en god grundläggande förståelse för hur kroppen fungerar är viktigt när man ska jobba med hudvård och hälsa. Kursen innefattar grundläggande kunskap inom anatomi, fysiologi och mikrobiologi samt HLR.
 • Dermatologi
  Hudens uppbyggnad, hudsjukdomar och hudförändringar
 • Hudvård
  Klassisk och avancerad, samt näringsinriktad hudvård
 • Hygien
  Smittspridning, desinficering och sterilisering
 • Näringslära
  Samspelet kost och hälsa
 • Kosmetisk kemi
  Produkternas uppbyggnad. Fördjupningsarbete inom kontroversiella produkter kontra ekologiska/naturliga produkter
 • Produktkännedom
  Vilken produkt gör vad? Våra produkter baseras på ayurvedisk filosofi
 • Aromaterapi
  Eteriska och vegetabiliska oljor
 • Företagande
  Att starta och driva eget företag
 • Etik
  Din roll som hud- och spaterapeut
 • Försäljningsteknik och kundbemötande

PRAKTISKA ÄMNEN

 • Ansiktsbehandling
  Rengöring, hudanalys, peeling, ånga, portömning, brynformning, ansiktsmassage, ansiktsmassage samt serum, dagcreme och ögoncreme. Allt efter hudtyp. Kundkonsultation och kundkort.
 • Avancerad hudvård ekonaturligt inriktad
  AHA behandlingar samt acnebehandling
 • Naturligt facelift
  Akupressur, lymfmassage, ansiktskoppning
 • Makeup
  Grundläggande kunskap inom dag- och kvällsmakeup
 • Frans och brynfärgning med brynformning
 • Vaxning
  Kallvax och varmvax
 • Pedikyr
  Nagel- och fotvård. Credohyvel, samt skalpell och filning. Fot och underbensmassage.
 • Spabehandlingar
  Kurbad, helkroppspeeling, helkroppsinpackning samt torrborstning
 • Aromamassage
  Lugn massage med eteriska oljor
 • Klassisk massage
  Halv- och helkroppsmassage
 • Studiebesök
  Salong och/eller Spabesök
 • Praktik
  Utöver vår egna kundpraktik, hittar du egen praktikplats under 3 veckor på våren.
 • Friskvård
 • Fördjupningsarbete samt värdegrund i skönhetsfrågor.

Kursföreståndare
Eva Löfgren är diplomerad hudterapeut, spaterapeut samt makeupartist. Hon har över 15 års erfarenhet i branschen från både salong och spabehandlingar och har även jobbat som kundutvecklare för Dermarome och utbildare/ sparådgivare för Kerstin Florian. Eva var med och startade upp Spautbildningen på Dragonskolan, Umeå.

Andra lärare med återkommande undervisning

 • Jessica Grabbe är diplomerad Spa-och hudterapeut och utbildad hälsopedagog.
 • Mikael Junglind är kursansvarig lärare för Hälsopedagogutbildningen och utbildad mental tränare.
 • Föreläsare inom yoga och naturmedicin, och ekologisk/naturlig hudvård.
 • Samarbete med loveyoga, Umeå.
 • Samarbete med Iksu Spa, Umeå.

Diplom
Diplom erhålls efter avslutat läsår om du klarat det praktiska och teoretiska sluttestet samt uppfyllt vårt närvarokrav på 80 procent. Under de praktiska momenten tränar vi parvis i klassen. Du som söker bör inte ha lös/akrylnaglar samt lösögonfransar av hygienskäl och eftersom vi behöver kunna träna alla praktiska moment på varandra.

Gemensamma moment

Vi på folkhögskolan har ett viktigt uppdrag att stärka och utveckla demokratin. Det innebär att vi vill ge dig möjlighet att tillsammans med andra öka din kunskap och bildning för personlig utveckling och delaktighet i samhället. Vi skapar engagemang för att delta i samhällsutvecklingen genom samtal, idéutbyten och diskussioner.

Oavsett vilken utbildning du väljer vid Västerbottens folkhögskola kommer du löpande att få lära dig mer om personlig utveckling och mental träning, mänskliga rättigheter, jämställdhet, jämlikhet, hållbarhet och hälsa. Detta sker bland annat under temadagar, vid föreläsningar och genom praktiska övningar.

Vanliga frågor (FAQ)

Kan man läsa er utbildning på distans?
– Nej det kan man inte, det kan vara egna arbeten man jobbar självständigt med, men vi lär inte ut yrket på distans.
Får man jobb efter avslutad utbildning?
– Ja, det är ju upp till dig som person. Jobbmöjligheterna är goda, även om man vill starta upp en egen verksamhet.
Är ni med i SHR?
– Nej, det är vi inte. Vi arbetar inte och lär inte ut exakt som privatskolorna, det vill säga att vi har strukit apparatlära och väljer ekologiska/naturliga produkter. Vår utbildning är helt fristående, och vi ägs inte av något skönhetsföretag eller hudvårdsföretag. Vår huvudman är Region Västerbotten.
Är ni med i något förbund/ branschorganisation?
–Vi är medlemmar i NOC Sweden, Natural Organic Cosmetics Sweden. Vi har också valt att söka medlemskap i kroppsterapeuternas yrkesförbund. De stöttar ekologiska hudterapeuter/hudvårdsterapeuter och vi känner att vi har samma tankar kring yrket.
Jag bor inte i Vindeln, kan man ändå söka till utbildningen?
– Ja! Vi har internat i Vindeln, och bor du i Umeå med omnejd så går tåg och buss till Vindeln. Utbildningen sker mestadels i Vindeln men även på vår skola i Umeå. De som bor på vårt internat bekostar själva resorna till och från Umeå.
Hur mycket praktik har man?
– Under hösten tränar ni i klassen på varandra parvis, successivt börjar vi ta emot gäster utifrån till att jobba ännu mer praktiskt på våren. Att öva praktiskt är jätteviktigt under utbildningen och vi lärare finns med för att stötta upp!
Hittar jag min egen praktikplats?
– Ja, i dagsläget har vi lagt in 3 veckor på vårterminen, de veckorna är till för att göra praktik på spa eller salong, och det är du som deltagare som hittar din praktikplats. Vi hjälper naturligtvis till med tips. Vi har en strävan att en dag ha vår egna praktik/salong i Umeå. Men till dess övar ni på andra deltagare på skolan samt personal, och gör praktik på salong/spa.
Är utbildningen CSN-berättigad?
– Ja, utbildningen ges på eftergymnasial nivå.
Eva Löfgren
Kursföreståndare
072-530 59 17
Förkunskapskrav:
Du ska ha avslutat 3-årigt gymnasium med fullständiga betyg. Till ansökan skall du bifoga betyg samt ett personligt brev där du berättar om dig själv och varför du vill gå utbildningen.
Utbildningsort:
Umeå och Vindeln
Läsårstider:
1 år, 37 veckor
2020-08-24 — 2020-12-18
2021-01-11 — 2021-05-28
Sista ansökningsdag:
2021-05-15