Skip to main content

Välkommen till Storumans folkhögskola!

Vad roligt att just du ska studera hos oss – vi ser verkligen fram emot att träffa dig! På den här sidan hittar du viktig information som gör det enkelt att komma igång med dina studier och att trivas hos oss från första stund.

Tveka inte att höra av dig om du har några frågor. Varmt välkommen till oss!

Höstterminen 2025 har samtliga kurser upprop och start den 25 augusti. Terminsavslutningen äger rum den 19 december. Under höstterminen har vi lov 27 – 31 oktober.
Vårterminen 2026 startar den 12 januari. Terminsavslutningen sker den 5 juni. Under vårterminen är vi lediga 2 – 6 mars samt 6 – 10 april.

Bra att veta

Lite om det praktiska

Kosten
På skolan serveras normal husmanskost och vegetarisk kost. Det på kostnadsbilagan angivna priset för kost och logi innebär att du som bor på skolan har rätt att abonnera på mat alla skoldagar (måndag till fredag) i den mån de inte är lovdagar. På helgerna måste du laga maten själv – och på elevhemmen finns gemensamt kök i varje korridor/lägenhet för att klara detta.

Du som inte bor på skolan har möjlighet att abonnera på lunch, vid Tärnaby skidhem kan du även abonnera på middag. Du har rätt till avdrag på din kostavgift vid giltig frånvaro. Detta måste meddelas en dag i förväg.

Du som ska bo på något av våra internat
Vi har internat i Storuman och i Tärnaby. Om du kommer tidigare än uppropsdagen vill vi att du meddelar detta senast en vecka innan till skolans internatansvariga. Vi ser helst att du kommer dagtid, måndag-fredag. Vi tar 500 kronor i nyckelpant (kontant) som du får tillbaka efter att du lämnat tillbaka nyckeln och fått godkänt för utstädning av ditt rum samt gemensamma utrymmen. Alternativt kan du välja att bli fakturerad efter skolslut om nyckel ej återlämnats och/eller städet ej godkänts.

På internaten i Storuman och Tärnaby tillhandahåller vi täcke och kudde till rummen. Sänglinne behöver du själv ta med. Vi fördelar rummen så långt som möjligt efter principen ”först till kvarn”. Om skolans rum inte räcker till eller annat boende önskas, hänvisar vi till kommunens bostadsförmedling 0951-140 00. Om du önskarsäga upp rummet innan läsåret avslutas skall uppsägning av rum ske två (2) veckor före avflyttning. För såväl kost som logi gäller att debitering sker för hel vecka, oavsett när under veckan uppsägning sker.

Hyrestiden sammanfaller med läsåret. Nycklar till skolan/internatet återlämnas vid läsårets slut. Du som fortsätter dina studier vid skolan och önskar fortsatt boende följande höst anmäler detta till rumsansvarig.

Försäkringar
Som studerande på folkhögskolan är du olycksfallsförsäkrad under skol- och fritid. Denna försäkring omfattar inte personliga tillhörigheter. Det är därför viktigt att du ser till att du har en egen hemförsäkring som täcker din vistelse här på skolan.

Intyg och studieomdöme
Intyg utfärdas över genomgången kurs. På det anges vilka ämnen och kursmoment du genomfört. Du som går allmän kurs kan om du begär också få ett samlat omdöme om din ”förmåga att bedriva studier”, så kallat studieomdöme. Information om studieomdömet kommer att ges under kursens gång.

Miljöarbete, källsortering
Skolan har antagit en miljöpolicy, vilket bland annat innebär att alla sopor på boendet ska sorteras. Vi hoppas att du respekterar vårt beslut att arbeta för ett ekologiskt hållbart samhälle.

Internatansvarig
Mathias Sironi, 073-081 80 37 eller mathias.sironi@fhsk.nu

Lite om kostnaderna

Kostnadsfri undervisning
Skolan tillhandahåller fria läromedel i form av klassuppsättningar. Om du vill behålla någon lärobok, debiteras den. Ta gärna med egna böcker av typ ordböcker och lexikon, liksom naturligtvis anteckningsblock, pennor, pärmar och liknande studiematerial.

Din studiefinansiering
Alla våra heltidsutbildningar berättigar till studiehjälp eller studiemedel via CSN. Mer information hittar du på csn.se.

Du som bor på något av våra internat
Du som bor på internatet i Storuman betalar 2930 kronor per månad (september-maj) för logi och frukost. Om du vill abonnera på lunch tillkommer en kostnad på 1230 kronor per månad.

Du som bor på internatet i Tärnaby betalar 2500 kronor per månad (september -maj) för logi och frukost. Om du vill abonnera på lunch tillkommer en kostnad på 1230 kronor per månad. Vill du äta middag tillkommer ytterligare 1230 kronor per månad.

Det finns även ett begränsat antal parkeringsplatser som du som bor hos oss får hyra för 200 kronor per månad.

Service- och materialavgift
I service- och materialavgiften ingår bland annat fika i samband med gemensamma informationsträffar, luciafika, jullunch, friluftsdagar, tillgång till bastu, träningslokal och vissa resor. Avgiften täcker också våra kostnader för visst studiematerial och/eller förbrukningsmaterial. Fakturan skickas i september.

Nivån på service- och materialavgiften skiljer sig åt mellan våra olika utbildningar. För läsåret 2025 – 2026 ser det ut som följer:

  • Allmän kurs: 1100 kronor per läsår
  • Allmän kurs: Grundskola: 550 kronor per läsår
  • Alpin: Allmän kurs: 15 500 kronor per läsår
  • Alpin: Tränare: 500 kronor per läsår
  • Beroendeterapeut: 1100 kronor per läsår
  • Fjälledare: 5000 kronor per läsår

Till våra alpina utbildningar i Tärnaby tillkommer dessutom en avgift för liftkort på 2700 kronor per säsong.

Fakturor
Alla våra fakturor kommer från Region Västerbotten. Faktura som ej betalas innan sista datum går direkt till inkasso.

Övrig information

Våra trivselregler

Trivselreglerna är en del av vår studeranderättsliga standard, som du hittar nedan. För att studera hos oss förutsätts du acceptera dem till fullo.

——

1.
På Västerbottens folkhögskola tar vi ansvar för varandra. Det innebär att vi bryr oss på riktigt, ser våra medmänniskor och uppskattar olikheter.

2.
Närvaro är obligatorisk vid:

  • av skolan organiserad undervisning (exempelvis temadagar schemalagda lektioner, projektorganiserad undervisning, studiebesök, föreläsningar).
  • av kursrådet eller arbetsplatsträffen beslutade gemensamma arrangemang (exempelvis friluftsdagar, föreläsningar, veckosamlingar).

3.
Skolan är drogfritt område. Detta innebär att:

  • alkohol, narkotika, dopingpreparat och övriga preparat som inte är förskrivna till dig av läkare inte får intas eller förvaras inom skolans område.
  • ingen får uppträda berusad inom skolans område. Det är tillåtet att gå hem till sitt rum om man druckit alkohol på annan plats, men det förutsätter att man inte stör andra boende.
  • våra regler gäller även all övrig verksamhet som bedrivs i skolans namn även om denna verksamhet inte är förlagd inom skolans område. Som exempel kan nämnas studieresor, studiebesök, utbildning och konferenser.

4.
Skolan arbetar med hälsa och friskvård och rökfrihet råder vid Västerbottens folkhögskolas samtliga inom- och utomhusmiljöer.

5.
För att boendemiljön på våra internat skall bli så trivsam som möjligt är det viktigt att alla visar varandra hänsyn. Det innebär till exempel att ljudnivån ska vara rimlig och att alla ska hjälpa till att städa gemensamma utrymmen. Rummen ska återställas i ursprungligt skick vid avflyttningen och skador utöver normal förslitning kan leda till ersättningsskyldighet.

Studeranderättslig standard

För att få studera hos oss måste du godkänna det som står i den studeranderättsliga standarden. Därför är det viktigt att du läser igenom den innan du skickar in din ansökan.
» Studeranderättslig standard

Introduktion till våra digitala verktyg

På vår skola använder vi främst Google Workspace för digital kommunikation och undervisning. Som deltagare får du därför ett eget Googlekonto under din studietid hos oss. Kontoinformationen skickas ut av din kursföreståndare till den e-postadress du angav vid ansökan. Vi rekommenderar att du aktiverar ditt konto så snart du får uppgifterna.

Ditt Googlekonto är centralt under hela din studietid – det är där vi kommunicerar med dig och där du får tillgång till vår digitala plattform. De digitala verktygen används på olika sätt beroende på kursens behov. För att få en introduktion till några av dessa verktyg kan du besöka vår introduktionssida.

I den första filmen under “E-mail” hittar du instruktioner om hur du aktiverar ditt konto, vilket du kan göra när du fått tillgång till ditt Googlekonto i augusti.

Om du stöter på problem eller har några frågor är du alltid välkommen att kontakta din kursansvariga lärare eller vår digitaliseringssamordnare Maria Östensson. Du når henne på telefon 072-239 89 63 eller via e-post: maria.ostensson@fhsk.nu.

Västerbottens folkhögskola är ett samarbete mellan Storumans och Vindelns folkhögskolor. Vi har förstått att vi blir starkare tillsammans. Vi finns på sex orter och har närmare 400 studerande.