Vindelns folkhögskola har en profil som kretsar kring hantverk, design och hälsa. Skolan grundades 1905 och har ungefär 220 studerande. Vi finns i Lycksele, Umeå, Vindeln och Åsele. Vi erbjuder kurser som förbereder våra deltagare för fortsatta studier eller en begynnande yrkeskarriär. Välkommen till oss!

Välkommen till Vindelns folkhögskola

Vindelns folkhögskola har en profil som kretsar kring hantverk, design och hälsa. Skolan, som grundades 1905, har ungefär 220 studerande och erbjuder kurser som förbereder deltagarna för fortsatta studier eller en begynnande yrkeskarriär. Internatboende (helpension) erbjuds i Vindeln. På övriga orter bedrivs våra utbildningar som dagfolkhögskola.

Internatet i Vindeln

Många beskriver sin tid på folkhögskola som ”det bästa året i mitt liv”. Du som väljer att bo på vårt internat får uppleva mycket mer än bara dagens lektioner. Du delar din vardag med människor som i många fall blir vänner för livet.
Vi har en mängd olika aktiviteter för dig som bor på vårt internat. Vi erbjuder träningsmöjligheter i form av gym, gympasal och wellnesslokal för bland annat yoga. Det finns vackra promenadmöjligheter och löpslingor runt skolområdet. Vi har ett uppehållsrum, en biosalong, en bagarstuga, bastu, ett musikrum, fotostudio och ett mörkrum (för analog fotografering). Dessutom har du möjlighet att använda skolans olika verkstäder efter ordinarie skoltid.
Internatet består av fyra olika studerandehem: Hvilan, Roma, Tuna och Svitjod. Våra boenderum är mellan 15 – 20 kvadratmeter stora. Sammanlagt har vi 58 sängplatser. På rummen finns säng, sängbord, sänglampa, skrivbord, stol, skrivbordslampa, en liten bokhylla, anslagstavla, fåtölj, litet bord, golvlampa och garderob. Du får inte ta med egna möbler, men textilier som överkast, matta och gardiner får du självklart ha med dig. Vardagsrum med TV, fullutrustat kök (dock utan diskmaskin) och badrum finns i varje korridor.
Alla som bor på internatet har dessutom möjlighet att kostnadsfritt hyra ett förråd. För dig som vill ta med en cykel har vi cykelförråd. Du kan också låna enklare fritidsutrustning som exempelvis skidor, pjäxor, tält och muurikka.
Husdjur är välkomna
Som en av väldigt få folkhögskolor välkomnar vi husdjur. Husdjuret måste dock vara rumsrent och du är ansvarig för eventuella skador som kan uppkomma. På grund av allergier hänvisas alla med husdjur till studerandehemmet Tuna. Om du vill ta med dig din fyrbenta vän, måste du kontakta internatföreståndare Lena Hedman i förväg.
Alkohol,- drog- och rökförbud
Vindelns folkhögskola har en drogpolicy som innebär att du inte får använda eller inneha någon form av droger inom skolans område. Med droger avser vi alkohol, narkotika, dopingpreparat och övriga preparat som inte är förskrivna av läkare. Studerande och personal har ett gemensamt ansvar för att alla som kommer hit ska få studera i en stimulerande och avspänd miljö. Trivsel och sammanhållning kan lätt slås sönder av drogbruk. Effekten kan bli att hänsyn och solidaritet försvinner.
Självklart råder det också totalt rökförbud inomhus (även på boenderummen). Rökning får endast ske på anvisad plats utomhus.
Miljöarbete och källsortering
Skolan har antagit en miljöpolicy, vilket bland annat innebär att alla sopor på boendet ska sorteras. Vi hoppas att du respekterar vårt beslut att arbeta för ett ekologiskt hållbart samhälle.
Hyran
Om du bor på internatet betalar du 4200 kronor per månad (september – maj) för boende, frukost, lunch och middag. Om du väljer att avstå middagen blir priset istället 3400 kronor per månad. Frukost och lunch serveras måndag – fredag och middag serveras måndag – torsdag. I priset ingår inte kost för undervisningsfria dagar. Du som bor på internatet betalar 500 kronor i nyckelpant. Dessa pengar får du tillbaka när rummet är utstädat.
Försäkringar
Som studerande på Vindelns folkhögskola är du olycksfallsförsäkrad under skol- och fritid. Denna försäkring omfattar inte personliga tillhörigheter. Det är därför viktigt att du ser till att du har en egen hemförsäkring som täcker din vistelse på skolan. Om du har med ett husdjur ska du ha en försäkring som täcker eventuella skador som djuret orsakar.
Husvärdar
Varje korridor i våra studerandehem utser en så kallad ”husvärd”. Husvärdarna fungerar som en länk mellan dem som bor på internatet och skolan. Husvärdarna har ansvar för att lyssna in synpunkter och idéer samt att framföra information.

Vår historia

Vindelns folkhögskola började sin verksamhet 1905. Det var den första folkhögskolan i länet, men Västerbottens län var det sista i landet som inrättade en folkhögskola.
Region Västerbotten har alltsedan starten varit huvudman för skolan. Inom samma skolområde inrättades 1906 en lantmannaskola som var i verksamhet fram till början av 1960-talet. År 1913 startades en lanthushållsskola som bedrev sin verksamhet fram till mitten av 1970-talet. Båda dessa skolor hade egna styrelser och rektorer, men hade lokalmässigt och personellt ett nära samarbete med folkhögskolan.
Folkhögskolans verksamhet
Fram till hösten 1922 gavs en manlig vinterkurs från november till och med april och en kvinnlig sommarkurs från maj till augusti. Vinterkursen blev öppen för kvinnor från och med hösten 1922 och den kvinnliga sommarkursen bibehölls fram till läsåret 1962/63. Genom åren har flertalet kurser getts vid folkhögskolan, exempelvis:
 • Så kallade ”flyttande skolkökskurser” i olika byar i Västerbotten, fram till 1939
 • Skolkökskurs för lärarinnor
 • Trädgårdskurs 1932 — 1975
 • Gymnastik-, ungdomsledar- och friluftsledarkurser under ett stort antal somrar
 • Hantverkskurs 1951 — 1954
 • Så kallat sommaruniversitet med kurser i bland annat statskunskap, sociologi och miljövård
 • Fritidsledarlinje 1975 — 2003
 • Aktiveringskurs 1988 — 1994
 • Synkurs för äldre synskadade 1982 — 2017
 • Trä och smide (tidigare slöjdlinjen), 1979 —
 • Hälsopedagog, 1990 —
 • Allmän kurs i Umeå, vårterminen 1993 —
 • Byggnadsvård 1998-2000, 2008 —
 • Färg och form i inredning 2011 —
 • Expo-Akademin, 2011 — 2014
 • Allmän kurs i Åsele, 2015 –
 • Spa- och hudterapeut, 2016 —
 • Allmän kurs i Lycksele, 2018 –
 • Make Equal Academy, 2018 –
Skolans byggnader
Byggår:
1905
Hvilan – först föreståndar/rektorsbostad och lärarbostad sedan enbart lärarbostad. Inrymmer nu kurslokaler samt elevboende. Samma år uppfördes ett uthus, den röda timmerbyggnaden bakom Täppan.
1906
Tånga – den gamla huvudbyggnaden – först jägmästarbostad, senare lanthushållsskola och elevhem, därefter enbart lanthushållsskola.
1928
Täppan – först rektorsbostad sedan personalbostad. Numera aktivitetshus.
1936
Skolbyggnaden.
Gymnastikbyggnaden.
1946
Hellas elevhem.
Roma elevhem.
Båda elevhemmen inrymde till en början även personalbostäder.
1950
Tuna – först personalbostader, nu elevhem.
1964
Svitjod elevhem.
Arkadien ”Arkan” matsalsbyggnad.
1978
Valhall – tillbyggnad på Skolbyggnaden.
1979
Tånga – nya delen, förenad med ”Gamla Tånga” genom en sammanbindande inbyggd passage.
Skolans byggnader
Byggår:
1905
Hvilan – först föreståndar/rektorsbostad och lärarbostad sedan enbart lärarbostad. Inrymmer nu kurslokaler samt elevboende. Samma år uppfördes ett uthus, den röda timmerbyggnaden bakom Täppan.
1906
Tånga – den gamla huvudbyggnaden – först jägmästarbostad, senare lanthushållsskola och elevhem, därefter enbart lanthushållsskola.
1928
Täppan – först rektorsbostad sedan personalbostad. Numera aktivitetshus.
1936
Skolbyggnaden.
Gymnastikbyggnaden.
1946
Hellas elevhem.
Roma elevhem.
Båda elevhemmen inrymde till en början även personalbostäder.
1950
Tuna – först personalbostader, nu elevhem.
1964
Svitjod elevhem.
Arkadien ”Arkan” matsalsbyggnad.
1978
Valhall – tillbyggnad på Skolbyggnaden.
1979
Tånga – nya delen, förenad med ”Gamla Tånga” genom en sammanbindande inbyggd passage.
Rektorer:
1905-1928
Theodor Vifell
1928-1938
David Jacobsson
1938-1948
Fredrik Borelius
1948-1958
Carl Segerståhl
1958
Nils Ståhlberg (vikarie)
1958-1966
Bengt Grimlund
1966-1967
Stig Kihlberg (vikarie)
1967-1972
Sven Dahl
1972-1991
Viking Vinbäck
1991-1997
Gunhild Hellström
1997-2006
Per Sjögren
2007-2008
Bodil Strömberg
2008-2018
Anna Sjödin
2018-
Malin Berglund och Tomas Tjäderborn (vikarier)

Planer och policys

Våra planer och policys finns till för att du ska veta vad du kan förvänta dig av oss och av dina studiekamrater – och vad de kan förvänta sig av dig. För att få studera hos oss måste du således acceptera det som står i dokumenten nedan.
Drogpolicy
Friskvårdsplan
Jämställdhetspolicy
Kostpolicy
Mångfaldsplan
Ordningsregler
Policy för avstängning
Policy gällande kränkande särbehandling
Policy kring funktionsrätt
Policy för utvärdering
Vår restaurang
Vår kravmärkta restaurang i Vindeln serverar vällagad husmanskost med influenser från hela världen. Vi serverar frukost, lunch och middag till samtliga deltagare som bor på internatet.

Utomstånde gäster är välkomna att äta lunch på skolan. Till lunchen ingår salladsbuffé och kaffe. Pris: 95 kronor


Kontakta oss.

 

Vindelns folkhögskola
Box 39, 922 21 Vindeln
info@fhsk.nu
0933-136 00
Besöksadress: Folkhögskolevägen 14