Hade det inte varit för familjens snickarbod så hade Ludwig Zackrisson kanske blivit Legokonstruktör som var hans första drömjobb. Nu blev det trä istället för plast för den notoriska slöjdnörden, den titel han ger sig själv på hemsidan.
Text: Roland Norbäck // Foto: Satu Knape
— Intresset för slöjd tog sedan fart ordentligt under gymnasiet, när jag sedan kom till Vindeln så fick jag den rätta känslan för materialet. Känslan i handen som formar genom verktyget, berättar Ludwig.
Besöken i snickarboden skedde på ren hobbynivå, under gymnasiet blev det självklart att det skulle bli ett hantverksyrke för Ludwig Zackrisson. Frågan var hur han skulle gå vidare.
— Under sista året på gymnasiet fick jag se en artikel om slöjdaren Ramon Persson. Där stod det att han studerat i Vindeln på en folkhögskola som jag aldrig hört talas om. Utan andra alternativ sökte jag och kom in 2010.
De två åren i Vindeln på Trä och Smide har format Ludwig på flera olika sätt. Utbildningen gav honom ett fördjupat intresse för trähantverk och ett nyvunnet intresse att tillverka verktyg för träbearbetning, som person trivdes han också.
— Ja, jag trivdes jättebra. Om jag tittar tillbaka så är det den tiden jag skulle vilja återuppleva.
Ludwig bodde på skolans internat, något han verkligen trivdes med. Det öppna umgänget fick de boende att hålla ihop utan grupperingar.
— Sedan var ju verkstäderna öppna dygnet runt och vi samlades ofta där. Vi tog intryck och lärde varandra. Det var lite grand som när musiker jammar tillsammans.
De erfarna lärarna kunde förmedla sina kunskaper och erfarenheter som lyfte Ludwigs egna arbeten.
— Bengt Eliasson var jätteduktig och kunde också förmedla mängder av anekdoter från hantverket. Sedan kom Arne Hedman tillbaka och jag har inte mött någon som varit så bred i sitt kunnande. Han har verkligen gjort allt!
Förutom känslan för trä och kunskaper i alla gamla tekniker väcktes också ett nytt intresse. Intresset för verktygen.
— Det var i Vindeln som jag riktigt förstod hur viktigt det är med bra och vassa verktyg. Efter tiden på Vindelns folkhögskola har Ludwig tagit en kandidatexamen i formgivning och gestaltning vid Linköpings universitet. Där kom de förvärvade hantverkskunskaperna väl till pass.
— Som en del av mitt examensarbete på universitetet tillverkade jag en mängd olika verktyg från grunden. Projektet presenterades som en löpande process från den hyvel jag tillverkade i Vindeln, till verktygen jag tillverkade sista terminen på universitetet.
Studierna i Linköping blev slutsteget i Ludwigs utbildning som gav ytterligare bredd i hans skapande och kunnande.
— Jag fick en större insikt i designprocessen som inte fanns så mycket av i Vindeln då,. De medvetna valen, det ger djup, mening och tanke i formgivningen.
Idag arbeta Ludwig Zackrisson som smedslärling vid Hans Karlsson klensmide där han bland annat gör verktyg för träbearbetning.
— I framtiden skulle jag gärna vilja fortsätta med smidet på deltid och öppna en egen snickarverkstad bredvid. Träet kommer alltid att vara hjärtat i mitt skapande.
Spana gärna in Ludwigs portfolio på ludwigzackrisson.com