Skip to main content

Från rehab till det alpina landslaget

På skidhemmet i Tärnaby har de förstått att framgång byggs av gemenskap. Efter en allvarlig skada är Susanne Jakobsen på väg att få sitt genombrott.

Text + Foto: Pia Sjögren

Hennes fem år äldre storebror gick här. Roligt, bra träning och mycket träning, var hans betyg. Susanne Jakobsen tvekade inte att också söka till alpina linjen i Tärnaby.

– Vi är som en liten familj. Det har jag alltid hört om Skidhemmet. Och precis så är det.

Susanne bor på elevhemmet, med den mest typiska Tärnabyutsikten: sjön Gäutan, Ryfjällstoppen (1206 m ö.h.) och det lägre Björkfjället. När vi träffas är det några veckor sen skidhemmarna åkte skridskor mitt i vyn. Nu ligger snön. Om en stund färgar förmiddagssolen himlen i rosa pärlemor.

Det är fjärde året för Susanne och nu går det bra igen. Hela årskurs tre kunde hon inte tävla efter ett avslitet korsband. Just innan hade hon placerat sig bättre än någonsin i slalom i Finland.

– Jag minns att jag ringde till mamma. ”Det är kört nu”, sa jag.

Med flera månaders rehab före operation kunde hon börja träna igen snart efter.

– Jag fysade, körde rehab och pluggade på egen hand hemma i Boden. Det var ju jättebra att göra bort NO, svenska och engelska. Det är skönt att själv kunna styra hur fort man gör klart kurserna. Nu har jag ju mer tid att vara i backen och träna.

Och nu, nu är hon tillbaka. Alla de första fyra tävlingshelgerna efter skadan har Susanne kommit på pallen i slalom.

– Tränaren sa ”nu ska du ta det lugnt och ta dig ner”. Så jag stressade inte och gjorde inga misstag. Det är dem man förlorar på.

50 meter från hennes rum ligger skolhuset. Matsalen är nyrenoverad. Här sitter tränarna och planerar. En av dem är Micke Junglind, mest känd för att ha varit Anja Pärsons tränare. Senare på dagen lägger han ut en film på Instagram; ”Finns nog ingen fler backe i hela världen med samma facit som denna. I Ingemarbacken har det genom åren fostrats och skapats förutsättningar för drygt 130 wc-segrar, ca 300 pallplatser och 30 mästerskapsmedaljer. Svårslaget! Stått här några gånger men tänker på det varje gång.. ;-)”

För många har också Skidhemmet ”alltid funnits i Tärnaby” (sedan 1977). Fem dagar i veckan serveras frukost, lunch och middag. På helgerna lagar eleverna ofta middag tillsammans hemma hos någon. När de inte är iväg på tävling. Skolhuset rymmer lektionssalar, eget gym och ett rum med cyklar och roddmaskiner. Strax utanför ligger Anjabacken. Det har nära till allt, också till varandra.

– Vi tar del av varandras framgångar. Det är kul och en bra gemenskap. Alla accepterar alla, ingen säger något om man går i underställ hela dagarna. Vi lever och reser och tävlar ihop.

Dearna heter Tärnaby på sydsamiska. I grannbyn Hemavan är turisterna många, inte minst från Norge, som bara är några mil bort. Där ordnas evenemang som Hemavan Pride och Ride the Cow (i branten vid Kobåset).

Kristoffer, Susannes brorsa, har fortsatt på FHSK Alpint, den eftergymnasiala utbildningen här, med ännu mer träning. Susanne vill fortsätta i hans pjäxspår. Inte minst eftersom Krille nu också tävlar i landslaget.

Intervjun gjordes i december 2018
Att studera på folkhögskola kan vara ett avbrott i en stressig tillvaro. Det kan också vara en chans att läsa in gymnasiet eller en början på en yrkeskarriär. Under denna rubrik har vi samlat intervjuer med tidigare studeranden. Personer för vilka folkhögskolan betytt mycket.
Fler intervjuer
wpChatIcon
wpChatIcon