Utbildningen ges av Vindelns folkhögskola
Allmän kurs: Umeå finns för dig som saknar grundskole- eller gymnasiebehörighet. Vårt arbetssätt är inkluderande och vi anpassar oss efter dina behov. Ambitionen är att ge dig de bästa möjliga förutsättningarna inför framtiden.
Genom att läsa allmän kurs kan du bli behörig att söka till studier på universitet, högskola eller yrkeshögskola. Vårt arbetssätt är inkluderande och vi intresserar oss för vad du behöver för att nå dina mål med studierna.
Vi arbetar ofta ämnesintegrerat och varvar teoretiska diskussioner med praktisk verksamhet för att variera inlärningsmetoderna. Du får den tid du behöver för att klara dina mål och du kan också få extra stöd vid behov. Hos oss kan du nå grundläggande eller särskilda behörigheter i matematik, svenska, engelska, samhällskunskap, religion, historia och naturkunskap.
När du slutfört folkhögskolans allmänna kurs utfärdas ett intyg som visar att du har grundläggande behörighet till högre studier. Du får alltså inte gymnasiepoäng eller betyg i enstaka kurser, utan folkhögskolan utfärdar i stället behörighet och sätter ett samlat studieomdöme som gör att du sedan kan söka till universitet, högskola eller yrkeshögskola.
Syfte
Att människor som av olika anledningar inte gått eller inte är färdiga med gymnasiet ska få gymnasiebehörighet och att stötta människor till personlig utveckling som utvecklar förmågor och färdigheter som är till nytta i studie- och arbetsliv.
Mål
Kursen ger allmän gymnasiebehörighet för högre studier. Antingen på högskola/universitet eller yrkeshögskola.
Undervisningsform
Utbildningen är upplagd både som traditionell undervisning och som ämnesövergripande (tematisk) undervisning. Vi arbetar mycket i grupp eftersom vi tror att gruppen är ett sätt att stärka varandra och gemensamt bygga kunskap.
Kursmoment
För att nå grundläggande behörighet till yrkeshögskola krävs:
-
Svenska 1
-
Engelska 5
-
Naturkunskap 1a1
-
Matematik 1a, 1b eller 1c
-
Religionskunskap 1
-
Samhällskunskap 1a1
-
Historia 1a1
För att nå grundläggande behörighet till högskola krävs:
-
Svenska 1, 2 och 3
-
Engelska 5 och 6
-
Naturkunskap 1a1
-
Matematik 1a, 1b eller 1c
-
Religionskunskap 1
-
Samhällskunskap 1a1
-
Historia 1a1
Det finns möjligheter att läsa in särskild behörighet i följande ämnen:
-
Engelska
-
Matematik
-
Naturkunskap
-
Historia
-
Samhällskunskap
-
Svenska
Gemensamma moment
Vi på Västerbottens folkhögskola strävar efter att stärka och utveckla demokratin. Det innebär att vi vill ge dig möjlighet att tillsammans med andra öka din kunskap och bildning för personlig utveckling och delaktighet i samhället. Vi skapar engagemang för att delta i samhällsutvecklingen genom samtal, idéutbyten och diskussioner.
Oavsett vilken utbildning du väljer hos oss kommer du löpande att få lära dig mer om personlig utveckling och självledarskap, mänskliga rättigheter, jämställdhet, jämlikhet, hållbarhet och hälsa. Detta sker bland annat under temadagar, vid föreläsningar och genom praktiska övningar.
Utvecklingssamtal
Individuella utvecklingssamtal genomförs tre gånger per läsår. Vi fokuserar på att den studerande ska få ut så mycket som möjligt av studietiden. Redan från start är det viktigt med medvetenhet om målsättningen med tiden hos oss.
Utvecklingssamtalen innefattar användande av självskattningsskalorna ORS (Outcome Rating Scale) och SRS (Session Rating Scale) och är en del av vårt arbete med personlig utveckling och självledarskap.
Lärare
Kursansvarig
-
Tomas Tjäderborn är kursföreståndare, samordnare med platsansvar och IT-ansvarig
Andra lärare med återkommande undervisning
-
Mikael Vennberg undervisar i Matematik, Naturkunskap och Tema
-
Mia Estreen undervisar i Svenska och Engelska