Skip to main content

Alpin: Yrkestränare

Utbildningen ges av Storumans folkhögskola

Drömmer du om att jobba som alpin skidtränare? Vill du kombinera dina studier med jobb? Då passar vår alpina yrkesutbildning dig!

I samarbete med Svenska skidförbundet erbjuder Västerbottens folkhögskola en unik utbildning för dig som vill ta nästa steg i din karriär som tränare inom alpin skidåkning. Hos oss får du lära dig om alpin skidåkning från grunden till avancerad nivå. Du som går den här utbildningen kommer lära dig att holistiskt coacha åkare från barn upp till junior. Hos oss bygger du din kunskap genom såväl teoretiska sam praktiska moment.

Utbildningen kombinerar distansstudier på halvtid (50 procent) med fem fysiska träffar på olika platser i Sverige. Utbildningen erbjuder möjlighet till studiestöd från CSN.

Syfte

Ge deltagaren en utbildning, där de med kompetens och trygghet, kan arbeta som alpina tränare på alla nivåer från förening upp till skidgymnasium. 

Mål

Utbilda blivande tränare till goda ledare och förebilder som vet vad som krävs för att nå den absoluta toppen inom alpin skidåkning och har verktyg för att coacha åkare mot sina mål. 

Undervisningsform

Tärnabys alpina yrkesutbildning riktar sig till dig som är intresserad av att arbeta som tränare för alpina skidåkare oavsett vilken idrottslig bakgrund du har.
Utbildningen är ett samarbete med Svenska skidförbundet där teori och praktik varvas för att ge deltagaren förutsättningar att omvandla kunskap till verklighet och utveckla sitt ledarskap. Under ett år får du bland annat SATU (svensk alpin tränarutbildning) I, II och III som vanligtvis tar ett år per utbildning. SATU utbildningarna genomförs tillsammans med SSF och deltagare som via SSF läser utbildningen i vanlig takt. Utöver SATU kommer det även ingå fördjupning inom teoretiska moment som bland annat anatomi, träningslära och idrottspsykologi i syfte att deltagaren ska få både bredare och djupare kunskap och förståelse om idrotten och idrottaren.
Utbildningstakt: 50% 
Utbildningsort: Distans med obligatoriska platsbundna moment. 

Kursmoment

Kursmoment
Praktik i förening eller annan alpin verksamhet kommer att ske parallellt med teoretisk och övrig praktisk undervisning under hela utbildningen. Första delen av praktiken är på barmark och andra delen är i övervägande del på snö.
Under utbildningen kommer deltagaren att delta i gruppsamtal samt individuella samtal med mentala coacher i syfte att främja den individuella utvecklingen – utöver de 3 individuella utvecklingssamtalen.
Momenten under utbildningen kommer att examineras genom skriftliga uppgifter, seminarier samt praktiskt både i grupp och individuellt.
Höstterminen 2024
  • Anatomi och fysiologi
  • Alpin fys – En utbildning av Svenska skidförbundet alpint
  • Träningsplanering för alpina skidåkare del 1
  • Ledarskap
  • Idrottspsykologi
  • Pedagogik
  • Föreningsutveckling
  • Kommunikation
  • Målsättning
  • Normkritiskt förhållningssätt
  • Hållbara idrottare
  • Hållbara ledare
  • Akut omhändertagande i alpin terräng
  • Idrottsskador och skadeförebyggande insatser
  • SATU 1 – En utbildning av Svenska skidförbundet
Vårterminen 2025
  • SATU 2 – En utbildning av Svenska skidförbundet
  • Träningsplanering för alpina skidåkare del 2
  • Doping
  • SATU 3 – En utbildning av Svenska skidförbundet
  • Planering och genomförande av avslutande uppgift

Gemensamma moment

Vi på Västerbottens folkhögskola strävar efter att stärka och utveckla demokratin. Det innebär att vi vill ge dig möjlighet att tillsammans med andra öka din kunskap och bildning för personlig utveckling och delaktighet i samhället. Vi skapar engagemang för att delta i samhällsutvecklingen genom samtal, idéutbyten och diskussioner.
Oavsett vilken utbildning du väljer hos oss kommer du löpande att få lära dig mer om personlig utveckling och självledarskap, mänskliga rättigheter, jämställdhet, jämlikhet, hållbarhet och hälsa. Detta sker bland annat under temadagar, vid föreläsningar och genom praktiska övningar.

Utvecklingssamtal

Individuella utvecklingssamtal genomförs tre gånger per läsår. Vi fokuserar på att  den studerande ska få ut så mycket som möjligt av studietiden. Redan från start är  det viktigt med medvetenhet om målsättningen med tiden hos oss.
Utvecklingssamtalen innefattar användande av självskattningsskalorna ORS  (Outcome Rating Scale) och SRS (Session Rating Scale) och är en del av vårt arbete  med personlig utveckling och självledarskap.

Lärare

Kursansvarig:
Karoline Åslund är utbildad inom idrottsmedicin- fysiologi och psykologi med en kandidatexamen i idrottsmedicin, samt pedagogik via KPU. Hon är instruktör för SATU i svenska skidförbundets regi. Arbetat som tränare sedan 2019.
Övriga lärare:
A
lbin Lundmark och Micke Junglind
Gästföreläsare:
Mathias Moberg, SSF
Karoline Åslund
Kursföreståndare
076-146 44 45
Förkunskapskrav:
3-årig gymnasieutbildning med yrkeshögskolebehörighet eller högskolebehörighet. Du som söker bör ha god skidvana. Du står själv för boendekostnader och övriga utgifter såsom liftkort och mat under SATU och praktik. Du har egen utrustning för barmark och skidåkning och du måste vara medlem i en förening där du kan genomföra praktik.
Utbildningsort:
Distans + 5 fysiska träffar
Läsårstider:
1 år, 38 veckor per läsår
2025-08-25 — 2025-12-19
2026-01-12 — 2026-06-05
Sista ansökningsdag:
15 maj